'Baby van drie maanden herkent al emoties'

Pasgeboren baby’s zijn al in staat om emoties van anderen te herkennen. Dat hebben Britse wetenschappers aangetoond.

De hersenen van baby’s reageren drie maanden na hun geboorte al op verschillende emotionele klanken in de stemmen van andere mensen.

Het menselijk brein ontwikkelt daarmee veel eerder het vermogen om emoties te verwerken dan tot nu toe werd aangenomen.

Hersenscans

Dat meldt BBC News op basis van een onderzoek aan het King’s College in Londen. “Deze ontdekking verandert ons begrip van de ontwikkeling van kinderen fundamenteel”, verklaart hoofdonderzoeker Declan Murphy.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door baby’s van drie maanden oud tijdens hun slaap te laten luisteren naar emotionele geluiden, zoals gelach en gehuil. Ondertussen werden er scans gemaakt van hun hersenen.

Vrolijk

Bij de kinderen werden onder invloed van deze geluiden al hetzelfde hersengebied geactiveerd als bij volwassenen: de temporale kwab. Toch was het gevoel voor emotie van de baby’s nog niet helemaal volgroeid.

De babyhersenen reageerden vooral sterk op droevige klanken, maar maakten nog nauwelijks onderscheid tussen vrolijke en negatieve geluiden.

De resultaten van het experiment zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Autisme

De wetenschappers denken door de nieuwe ontdekkingen verschillen in kaart te kunnen brengen tussen de ontwikkeling van een gezond brein en een autistisch brein. Dit zou meer informatie kunnen opleveren over het ontstaan van autisme.

“Door te kijken wanneer het vermogen tot herkennen van emoties precies op gang komt in de hersenen van kinderen kunnen we precies bepalen waar de ontwikkeling misgaat”, aldus Murphy.

pasgeborene

Op July 1, 2011