Artikel afbeelding

Het hitteplan voor je kindje

Met deze hittegolf hebben wij het al bijzonder warm, maar baby’s hebben het een stuk lastiger. Ze slapen het best bij een temperatuur tussen de 16 en 20 graden, dus in slaap komen met deze hitte is bijna onmogelijk. Natuurlijk helpt het om het kamertje te luchten voordat je kindje gaat slapen, maar er zijn veel meer handige tips:

Katoenen lakens

Met deze hitte kan je beter geen synthetische materialen gebruiken, deze ademen niet. Het materiaal houdt de warmte vast, waardoor je kindje extra gaat zweten. Dit geldt ook voor het gebruik van een matrasbeschermer; deze kan je tijdens een hittegolf beter tijdelijk aan de kant leggen.

Temperatuur controleren

Wil je controleren of je baby het te warm heeft? Doe dit niet aan de handjes of voetjes van je kindje, omdat deze meer schommelen dan de temperatuur aan de achterkant van de nek. Controleer hier dus voor een zo goed mogelijke inschatting.

Meet de temperatuur in het kamertje

Vaak verschilt de temperatuur tussen overdag en ‘s nachts een aantal graden. Het kan dus goed zijn dat het bij het naar bed brengen van je kindje erg warm op het kamertje is, waardoor je besluit om hem in de pamper te laten slapen. Bij kamertemperaturen onder de 25 graden zal dit echter te fris zijn. Hang een thermometer op het kamertje en controleer deze zodra je zelf naar bed gaat. Is het enorm afgekoeld? Leg dan alsnog een dekentje over je kindje heen zodat hij het niet te fris krijgt.

Genoeg vocht

Je baby zal over het algemeen zoveel drinken als hij nodig heeft, het kan wel zijn dat hij zijn drinkschema volledig omgooit en vaker kleinere beetjes drinkt. Mocht je kindje de fles of borst blijven weigeren, neem dan voor alle zekerheid contact op met de huisarts of bereikbare huisartsenpost. Met dit weer is de kans op uitdroging vele malen groter dan bij normale temperaturen.

Let erop dat je zelf ook voldoende vocht binnenkrijgt, vooral wanneer je borstvoeding geeft is 2 liter vocht per dag echt het minimum. Je kunt aan je urine zien of je voldoende drinkt, is deze donker van kleur en ruikt deze sterk? Drink dan meer.

Op July 26, 2018